Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Begijnakker

2,3 ha (Assenede)


Beschrijving

Dit terrein is al geruime tijd eigendom van de gemeente. In het verleden werd het o.a. gebruikt als scoutsterrein. Gezien het terrein midden in landbouwgebied ligt, is het moeilijk er een nieuwe bestemming voor te vinden.

 

Beheer

Vanaf 2005 werd in samenwerking met vzw Pro Natura gestart met natuurgericht beheer - met resultaat. Door de hoge Italiaanse populieren op de rand van het terrein te rooien en de elzenhoutkant aan de rand van de vijver opnieuw als hakhout te beheren, kreeg de vijver terug voldoende licht. In het voorjaar krioelt de vijver terug van de kikkers en padden en in de zomer zweven de libellen over het water. Aan de rand van de vijver groeit massaal koninginnekruid en watermunt, wat dan weer verschillende vlindersoorten aantrekt.

 

Het grasland rond de vijver wordt deels beheerd als hooiland en begraasd met heideschapen.
Op die manier wordt getracht een bloemenrijk grasland te bekomen. Interessante soorten die nu al voorkomen zijn de breedbladige wespenorchis en het hazenpootje. Het grasland wordt omzoomd met houtkanten bestaande uit zwarte els, tamme kastanje, wilg en meidoorn. Verspreid over het terrein werden met het snoeihout takkenwallen en houtmijten aangelegd om als overwinterings- en nestplaats te dienen voor vogels, insecten en zoogdieren.

 

Het bestaande naaldbos wordt gefaseerd omgevormd naar gemengd loofhout. Op bepaalde plaatsen in het bos wordt terug naaldhout (grove den) aangeplant om de diersoorten die hiervan afhankelijk zijn niet te verliezen en zo een maximum aan biodiversiteit te bekomen.

 

De Begijnakker is eigendom van de gemeente Assenede, die ook zorgt voor het beheer. De gemeente heeft momenteel een overeenkomst afgesloten met de bewonersgroep ‘Vrienden van de Begijnenakker’ voor de uitvoering van het verdere beheer van het terrein. De vrienden van de Begijnenakker willen door middel van bewonersparticipatie de Begijnenakker verder ontwikkelen tot een speel- en recreatieve zone met ecologische waarden. Er wordt hiervoor nauw samengewerkt met Natuurpunt.

 

 

 

 

 

Praktisch 

  • Bereikbaarheid: via de zandweg vanuit de Stroomstraat; bus lijn 53 halte 'Bekputstraat' of 'Bosstraat' op 500 m
  • Parking: beperkt
  • Fietsen: niet toegestaan in het gebied, ligt vlak bij knooppunt 69 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2013
  • Wandelen: mogelijk
  • Speeltuin: aanwezig

 

Contact

Gemeentebestuur Assenede
Stijn Verbeke, Kasteelstraat 3, 9960 Assenede
09 341 95 92
milieu[at]assenede.be
www.assenede.be

 

Op stap met een natuurgids 

Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep. Een standaardboeking kost 40 euro.

 

Natuurgidsenwerking Meetjesland
Natuurpunt en Partners Meetjesland
stationsgebouw
K. Astridplein 1
9900 Eeklo
09 377 93 00
info@NPMeetjesland.be

 

Lees meer over onze natuurgidsenwerking

 
 
Locatie: 
Javascript is required to view this map.