Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Bellebargiebos / Kwadebossen

80 ha (Waarschoot en Lembeke)

 

Beschrijving

Bellebargiebos (foto Marc Schoonackers)

Tijdens de 15de eeuw had dit bos een zeer belangrijke functie als leverancier van brandhout, dat met trekschuiten (bargiën) langs de Burggravenstroom, het Brakeleiken en de Lieve naar Gent werd gebracht. Ter hoogte van het bos was een bel om zich aan te melden. Daar is meteen de oorsprong van de naam 'Bellebargiebos' te zoeken. Het gebied wordt ook wel eens 'Kwadebossen' genoemd, duidend op de zeer dichte begroeiing ten gevolge van het hakhoutbeheer.

 

Het Bellebargiebos ligt in Zandig Binnen Vlaanderen (dekzandgebied). Naast Het Leen is het Bellebargiebos zowat het enige grotere boscomplex in het dekzandgebied dat een onafgebroken voorgeschiedenis als bos heeft gekend (zogenaamd oud-bos).

Dit vochtige, zure eikenbos werd dan ook nooit ontgonnen tot landbouwgrond. Het Bellebargiebos is vochtiger dan de Lembeekse Bossen, omdat het niet op de stuifzandrug van Oedelem tot Stekene ligt en vlak aan de Burggravenstroom gelegen is. Het bos bestaat grotendeels uit oude eiken (waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn) en beuken. Bijzonder waardevolle planten zoals dalkruid, bosanemoon en salomonszegel wijzen erop dat het bos een verre geschiedenis heeft. Men noemt deze planten daarom 'oud-bos-indicatoren'. Het dood hout dat men er met opzet laat liggen, is het leefgebied voor zowel paddenstoelen als insecten, zoogdieren en vogels. Wie goed in de bomen speurt, zal regelmatig een eekhoorn of goudhaantje tegenkomen en 's nachts is de bosuil er actief.

 

Bellebargiebos met voorjaarsbloeiers (foto Andy Van Kerckvoorde)

Het Bellebargiebos is als enige bos in het Meetjesland aangewezen als bosreservaat, waarmee bedoeld wordt dat het biologisch waardevol is en een speciaal beschermingsstatuut heeft in het kader van het bosdecreet. In 2007 werd door Natuurpunt Waarschoot, de lagere school 'De Lieve', de MINA-raad van Waarschoot en het Agentschap voor Natuur en Bos een bosleerpad in het gebied uitgewerkt. Dat kan je downloaden van de website van Natuurpunt Waarschoot.

 

Beheer

Het Bellebargiebos is een bosreservaat in eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Praktisch

 •  Bereikbaarheid: via hoofdingang Bellebargie (Waarschoot)
 • Parking: beperkt
 • Fietsen:
  - Toegestaan op de hoofdas door het bos
  - Het gebied ligt tussen knooppunt 5 en 11 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2013
 • Wandelen: Lembeekse Bossenroute (7/8/9 km) verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
 • Cafetaria: Cafertaria Kwadebossen, met beperkte openingsuren
 • Bellebargiebos (foto Andy Van Kerckvoorde)

  Speeltuin: aan de cafetaria
 • Honden moeten aan de leiband gehouden worden

 

Contact

Agentschap voor Natuur en Bos
Vlaams Administratief Centrum
Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 73 – 9000 Gent
Tel: 09-276 20 53 – Fax: 09/276 20 05
Gsm: 0475-89 40 32
Website: www.natuurenbos.be

 

 

Natuurpunt Waarschoot
waarschoot@NPMeetjesland.be
http://natuurpuntwaarschoot.wordpress.com

 

Op stap met een natuurgids 

Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep. Een standaardboeking kost 40 euro.

 

Natuurgidsenwerking Meetjesland
Natuurpunt en Partners Meetjesland
stationsgebouw
K. Astridplein 1
9900 Eeklo
09 377 93 00
info@NPMeetjesland.be

 

Lees meer over onze natuurgidsenwerking

 

Bellebargiebos (foto Andy Van Kerckvoorde)

foto's: Andy Van Kerckvoorde

Locatie: 
Javascript is required to view this map.