Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Heidebos

283 ha (Wachtebeke)


Beschrijving

Heidebos - Galloway runderen (foto Gert Du Cheyne)Gallowayrunderen

Al van op de parking krijg je een indruk van het Heidebos: je staat met je stapschoenen in het blote zand. Overal loopt prikkeldraad eindeloos langs het gebied. Aan de toegangsborden wordt duidelijk waarom: als je het poortje binnen gaat, is de kans groot dat je gallowayrunderen ontmoet. Een twintigtal dieren wandelt het hele jaar door van de ene plek naar de andere en helpt mee met het beheer.

 

Lappendeken

Het wandelpad slingert door het bos en er zijn vele open plekken. Het begin van de wandeling toont de grote troeven van dit landschap: variatie en verrassingen. Na elke bocht beleef je iets nieuws, dreven met oude beuken, open stukken met struikhei of percelen beplant met dennen. De route door het bos is bovendien uitgestrekt en zo aangelegd dat je ondanks de soms tientallen wandelaars, toch het gevoel hebt alleen te zijn.

Heidebos (foto Griet Buysse)

 

Door de afwisseling van droge naaldbossen, loofbossen, schrale graslanden, struwelen, verlaten akkers en heiden oefent het gebied een grote aantrekkingskracht uit op vlinders. Vooral de heidebiotopen zijn bijzonder waardevol. De levendbarende hagedis houdt zich hier schuil en de nachtzwaluw en wespendief broeden er.

 

Het Heidebos leeft ’s nachts

Heel wat vogels of zoogdieren trekken eropuit als de zon is verdwenen. Eén van de geheimzinnigste telgen van de duisternis is de nachtzwaluw, een insectenetende nachtvogel die verder niets gemeen heeft met onze huis- of boerenzwaluw. Hij snort bij valavond over de vlaktes en vangt met opengesperde bek foeragerende nachtvlinders. In de winter biedt het Heidebos geen voedsel, dan verblijft deze vogel in Afrika.


De nachtzwaluw is zeer gevoelig. De minste wijziging in zijn biotoop zorgt ervoor dat hij misschien niet komt broeden. Gelukkig houdt hij wel van rommel. Al wat niet opgeruimd wordt in het bos, zoals takken en omgevallen bomen, werkt erg camouflerend en daar maakt hij zijn nest. Op de laatste zaterdagavond van juni, op de midzomerwandeling, kan je van op de eerste rij genieten van die unieke vogel.

 

Wespendief

Het Heidebos staat bekend om zijn bijzondere planten en paddenstoelen. De kleine knoopzwam, het eikenbladfranjekelkje en het adelaarsvarenrijpkelkje zijn enkele in het oogspringende zwammen. Als echte heideplanten vallen hondsviooltje, vogelpootje en kleine leeuwenklauw het meest op. De keizer van het Heidebos is de wespendief. Die roofvogel, die heel erg op een buizerd lijkt, blink uit in het opsporen en uitgraven van wespennesten. De boompieper valt op met zijn typische parachutevlucht wanneer hij zijn liedje ten beste geeft. Al zingend vliegt hij uit de top van een boom op, maakt en boogvlucht en valt dan als een parachute terug in een boomtop. Onmiskenbaar!

 

Forten

In de Tachtigjarige oorlog lag het Heidebos midden in de frontlijn. De Spanjaarden groeven er een hele reeks primitieve forten, waarvan enkel het fort Francipany nog herkenbaar is in het landschap. In de Tweede Wereldoorlog bouwde men er een vliegveld, waarvan de betonbanen nog steeds zichtbaar zijn.

 

Inheems loofbos

In geen enkel Oost-Vlaams natuurgebied van Natuurpunt werd de laatste tien jaar zoveel werk verzet als in het Heidebos. De Amerikaanse vogelkers had er over grote oppervlakten alle inheemse soorten verdrongen. Nu schieten er nog steeds zaailingen van de bospest op, maar die worden vakkundig met de hand verwijderd. Dankzij Europese middelen kan Natuurpunt nu saaie aanplantingen van sparren en dennen omvormen tot inheems loofbos waar zomereiken en berken weer in volle glorie kunnen groeien!

 

Beheer

Het Heidebos wordt beheerd door Natuurpunt en het grootste deel (262 ha) van dit gebied is ook haar eigendom. De resterende oppervlakte wordt gehuurd. Bekend in het Heidebos zijn de grazende Gallowayrunderen die een deel van het beheerplan vormen.

 

Praktisch

 • Download infofiche en plannetje van dit gebied
 • Bereikbaarheid:
  - Gelegen langs de baan Wachtebeke - Moerbeke-Waas (Peene)
  - Parking 1: Keizershoek
  - Parking 2: Knokkestraat-Heidestraat
  - De Lijn: lijn 49 (Lokeren-Zelzate) tot halte Moerbeke-Waas Fortstraat (op 600 meter van parking 1) of halte Wachtebeke Penen (op 800 meter van parking 2)
  • Parking: er zijn 2 parkings aanwezig

  • Fietsen:
   - Toegestaan op enkele assen in het natuurgebied

 • Wandelen:
  - 3 bewegwijzerde wandelingen door het gebied:
     >  4 km, groene wandeling (start Parking 1 langs de Fortstraat/Keizershoek in Moerbeke-Waas)
     >  6 km, gele wandeling (start parking 1 langs de Fortstraat/Keizershoek in Moerbeke-Waas)
     >  4 km, rode wandeling (start parking 2 langs de Knokkestraat/Heidestraat/Peene in 9185 Wachtebeke)
  - Honden zijn niet toegelaten op de rode wandeling en op de groene wandeling, ook niet aan de leiband. Ze zijn wel welkom op de gele wandeling, aan de leiband.
  - Geleide wandelingen op aanvraag bij Natuurpunt Moervaart-Zuidlede
   • Cafetaria: cafés/restaurants in de buurt


 

Steun het Heidebos

Dankzij jouw steun kan het natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je ontvangt een fiscaal attest voor giften vanaf 40 euro, waarmee je tot 40% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van 'projectnr. 6636 Heidebos'.

 

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Moervaart-Zuidlede organiseert jaarlijks beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator die hieronder is vermeld.

 

Contact

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

Gert Du Cheyne (conservator)
09 345 83 33
gert@heidebos.be

 

 

 

 

Locatie: 
Javascript is required to view this map.