Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Het Leen

265 ha (Eeklo, Waarschoot en Zomergem)

 

Beschrijving

Graaf Gwijde van Dampierre bezat rond 1250 heel wat bossen in de streek. Een deel daarvan schonk hij als leengoed aan een Heer Van Steenhuize en via zijn dochter werd het leengoed eigendom van de familie van Spiere. Tot in de 18de eeuw werd over het gebied gesproken met de naam Het Leen-Spiersbos: een bos werd Het Leen.

 

Vanaf 1938 werd Het Leen een militair munitiedepot. De betonbanen, de strakke gebouwen en de rechthoekige vijvers in het domein getuigen nu nog steeds van dit gewapend verleden. De munitie werd aangevoerd met treinen en in het domein verspreid over 278 opslagplaatsen. Deze opslagplaatsen stonden langs de 18 km betonpaden die zich in het bos uitstrekken. Om bij een eventuele ontploffing de schade te beperken, werd een deel van de opslagplaatsen omgeven door een aarden wal, een merloen. Het zand hiervoor werd ter plekke gewonnen, met als resultaat de vele vijvers in het domein. Van de treinsporen zijn nu enkel nog sporen zichtbaar. Het traject kan je nog volgen als onverhard pad in het domein.

 

Het Leen wintertafereel (foto Marc Schoonackers)In 1972 bood het Ministerie van Defensie het gebied van zo'n 150 ha te koop aan. Voor het domein een definitieve bestemming kreeg, broeiden er wilde plannen over het gebied. Zo was er een voorstel om er een vakantiepark van te maken. Hiervoor zou de bestaande militaire accommodatie gebruikt kunnen worden. Er ontstond hevig protest van Meetjeslandse milieugroeperingen die de grote ecologische waarde van het gebied wilden beschermen.

 

Uiteindelijk kocht het Oost-Vlaamse provinciebestuur het gebied aan. Het grootste deel van de munitiegebouwtjes ging onder de sloophamer en op de vrijgekomen ruimte kreeg het bos weer vrij spel. In 1973 mochten de eerste bezoekers komen genieten van de natuur en de rust van deze groene oase in de provincie.

 

(bron: www.hetleen.be, 04/05/2010)

 

Het Leen is een relatief groot moerassig bosgebied met relicten van natte heide, prachtige elzenbroekbossen en soorten als moerasvaren en koningsvaren. Het domein biedt bescherming aan talloze organismen. In de inventaris van 2010 staan reeds 3.016 verschillende soorten dieren, planten en zwammen vermeld, maar het zijn er wellicht veel meer. De ijsvogel en de wespendief vertoeven graag in Het Leen en in de bunkers van het voormalig militair domein hebben vleermuizen hun overwinteringsplaats.

 

Beheer

Het Leen (foto Andy Van Kerckvoorde)

Het Leen is eigendom van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en wordt beheerd in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Nog steeds worden af en toe aanpalende stukken groen aangekocht om het domein uit te breiden.

Ter hoogte van de inkomdreef vind je een arboretum van meer dan 6 ha. In dit openluchtmuseum met bomen en struiken tonen tot 8 000 soorten en variëteiten het beste van zichzelf. Vooral de uitgebreide collecties van Magnolia, Rhododendron en Viburnum springen in het oog en van het geslacht Camellia draagt Het Leen de wereldwijde erkenning ‘International Camellia Garden of Excellence’.

 

Provinciaal domein Het Leen stelt zich tot doel om een zo gevarieerd mogelijk aanbod van mogelijkheden tot passieve recreatie in een bosrijke omgeving te verstrekken. Hiervoor worden initiatieven met provinciale uitstraling ontwikkeld en in stand gehouden, steeds rekening houdend met de draagkracht van en met respect voor de omgeving in al haar facetten. Bovendien wordt altijd geprobeerd om natuureducatieve doelstellingen in het aanbod te verwerken.

 

(bron: www.hetleen.be, 04/05/2010)

 

Praktisch

 • Bereikbaarheid: met de wagen via Gentsesteenweg 80 (hoofdingang Eeklo) of de Kraaiweg (Eeklo), met de fiets ook via de Vaartkant (Zomergem)
 • Parking: in het domein
 • Fietsen:
  - Toegestaan op alle betonwegen (weekdagen) / enkel op de hoofdas naar Oostwinkel (weekend en feestdagen)
   - Het gebied ligt tussen knooppunt 54 en 57 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2013
  - Drongengoedroute (44 km), verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
 • Wandelen: aangeduide routes; meer info in het Bosinfocentrum van Het Leen
 • Cafetaria: in het domein
 • Speeltuin: aan de cafetaria

Bezoek de website (link: www.hetleen.be) voor alle praktische informatie over geleide bezoeken, educatieve activiteiten en meerdaagse verblijven.

 

Contact

Provinciaal Domein Het Leen
Alain Van Ghyseghem-Diensthoofd
Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo
09 376 74 74
het.leen@oost-vlaanderen.be
www.hetleen.be

 

 

Locatie: 
Javascript is required to view this map.