Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Maldegemveld

129 ha (Maldegem)


Beschrijving

Het Maldegemveld is onderdeel van het Drongengoedbos. De afwisseling van heide en open bos doet terugdenken aan het uitgestrekte 17de-eeuwse 'woeste' veld. Ooit waren hier bezembinders, houthakkers en klompenmakers actief. Lees het verhaal van de bezembinders.

 

De bodem is arm en zuur en bestaat uit zand en stugge klei. Daardoor is het hier dikwijls nat en moerassig. Mede dankzij het milde en vochtige zeeklimaat komen er bijzondere planten voor, zoals gaspeldoorn, gagel en tweenervige zegge. In de vochtige delen van het natuurgebied vind je zonnedauw, dopheide en veenmos terwijl op de drogere plekken struikheide en stekelbrem groeien.

 

Dit is het ideale leefgebied voor de levendbarende hagedis en zeldzame vlinders zoals de kleine ijsvogelvlinder en de aardbeivlinder. Typische vogels van het Maldegemveld zijn boompieper, boomleeuwerik en nachtzwaluw.

 

Beheer

Het Maldegemveld is eigendom van Natuurpunt, dat ook zorgt voor het beheer. Het beheer bestaat ondermeer uit het omvormen van naaldbos naar inheems eiken-berkenbos en heide die door Galloway runderen worden begraasd. Hierdoor wordt dit uniek stuk natuur veilig gesteld voor de toekomst.

 

Lees meer over bosuitbreiding in het Maldegemveld (2014)


foto's: Ludo Goossens

 

Praktisch

 • Bereikbaarheid: via de Drongengoedweg; op 600 m ten westen van café-restaurant het Jagershof bevindt zich de toegang tot het natuurgebied
 • Parking: op 100 m van restaurant het 'Jagershof' ligt de parking van het Vlaams Gewest (parking Krakeel)
 • Fietsen:
  - De Drongengoedweg, Langedreef, Prinsevelddreef en Onderdijkstraat lopen door het gebied (fietsknooppunt 68-75-71-69) van het Fietsnetwerk Meetjesland
  - Drongengoedroute (44 km), verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
 • Wandelen:
  - Bewegwijzerde wandelingen door het gebied (3,5 en 8 km) > download het kaartje
  - Download de app van het Krakkepad (4,5 km) via je smartphone (zoeken op GooglePlay onder de term 'Natuurpunt')
  - Geleide wandelingen op aanvraag bij Natuurpunt
 • Cafetaria: cafés/restaurants in de buurt van de parking (Jagershof en Drongengoedhoeve)
 • Speeltuin: speelbossen in het gebied en speeltuin aan restaurant Het Jagershof

 

Steun het Maldegemveld

Dankzij jouw steun kan het natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je tot 40% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van 'projectnr. 6627 Maldegemveld'.

 

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Maldegem-Knesselare organiseert jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met één van de conservators die hieronder zijn vermeld of bekijk onze groene agenda.

 

Contact

Natuurpunt Maldegem-Knesselare

www.natuurpunt.be/maldegem-knesselare

 

Johan Bosmans
050 72 00 92
johanbosmans121@hotmail.com

 

Kurt De Kesel
09 374 71 16
kurt.dekesel@telenet.be

 

Op stap met een natuurgids 

Maldegemveld (foto Toon De Kesel)

Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep. Een standaardboeking kost 40 euro.

 

Natuurgidsenwerking Meetjesland
Natuurpunt en Partners Meetjesland
stationsgebouw
K. Astridplein 1
9900 Eeklo
09 377 93 00
info@NPMeetjesland.be

 

Lees meer over onze natuurgidsenwerking

 

 

Locatie: 
Javascript is required to view this map.