Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Molenmeers

2,5 ha (Vinderhoute-Lovendegem)


Beschrijving

Molenmeers - zicht op de molen (foto Lindsay De Decker)

De Molenmeers is een vrij nieuw natuurgebied; het werd officieel geopend in 2009. Het is een gewezen zandwinningput die langs de sterk meanderende Oude Kale en nabij het kanaal Gent-Brugge ligt. Vanop het gebied heb je zicht op de Van Vlaenderensmolen, die werd opgericht in 1905 ter vervanging van een staakmolen die er al stond vóór 1591. In 1973 werd hij na herstel ingericht als woning. Door sterk ingrijpende verbouwingswerken kan de molen echter niet meer draaien of malen. De omgeving van de molen is in 1984 beschermd als

Natuurpunt zorgt voor het beheer (foto Eric De Clerck)

dorpsgezicht, een landschap waartoe ook de Molenmeers behoort.

 

Naast de diepe plas bestaat de Molenmeers uit een vochtig weiland, een houtkant en een populierenbosje. Deze verschillende biotopen hebben elk hun eigen waarde. Het water is erg in trek bij fuut en meerkoet, maar ook kuifeend en ijsvogel zijn hier vaak aanwezig. Rond de plas groeien opmerkelijke moerasplanten zoals dotterbloem en vele zeggen- en biezensoorten. Op zonnige zomerdagen tref je op de oeverplanten vaak tientallen libellen en waterjuffers aan.

 

Beheer

Het gebied is eigendom van Waterwegen en Zeekanaal NV (De Vlaamse Waterweg) en is in beheer bij Natuurpunt. Vrijwilligers zijn er dan ook regelmatig actief. Toch verzetten de Galloway-runderen hier het meeste werk. Deze grote grazers houden de plantengroei in toom. Het klaphekje aan de ingang van het gebied zorgt ervoor dat de dieren binnen het domein blijven.

 

In de toekomst komt er een brugje over de Oude Kale. Zo zal er een verbinding ontstaan met de andere zandwinningplas: de aan de overzijde van de Oude Kale gelegen Zuurhoek. Het is de bedoeling om deze waardevolle natuurgebieden gemakkelijk bereikbaar te maken voor het grote publiek. Zo komen er nieuwe wandel- en fietspaden in de Vallei van de Oude Kale en een vogelkijkwand aan de Zuurhoek. Beide gebieden maken deel uit van het Inrichtingsplan Oude Kale. De verantwoordelijke uitvoerder hiervoor is de VLM (Vlaamse Landmaatschappij). Natuurpunt rekent op een versnelde uitvoering van de reeds lang geplande werken.

 

(bron artikel: Erik De Clerck en http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=247)

 

Praktisch

 • Bereikbaarheid: met de fiets tot vlakbij de ingang, je kan te voet in het gebied
 • Parking: langs de Molendam in Vinderhoute
 • Fietsen:
  - Niet toegestaan in het gebied
  - Het gebied ligt tussen knooppunt 55 en 48 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2013
 • Wandelen:
  - Er is een wandelpad rond de plas (honden aan de leiband)
  - Vlakbij de Sint-Bavoroute (7,5 km) verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
  - Geleide wandelingen op aanvraag bij Natuurpunt Lovendegem

 

Contact

Toon Spanhove- Conservator/Terreinbeheerder
oudekalevallei@natuurpunt.be

 

Op stap met een natuurgids 

Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep. Een standaardboeking kost 40 euro.

 

Natuurgidsenwerking Meetjesland
Natuurpunt en Partners Meetjesland
stationsgebouw
K. Astridplein 1
9900 Eeklo
09 377 93 00
info@NPMeetjesland.be

 

Lees meer over onze natuurgidsenwerking

 

 

Locatie: 
Javascript is required to view this map.