Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Vallei van de Oude Kale

foto: Ludo Goossens35 ha, waarvan 6 ha in eigendom en 12 ha in beheer van Natuurpunt (Nevele, Lovendegem en Evergem)


Beschrijving

De Oude Kale is de vroegere middenloop van de Durme. In de vallei vinden we naast oude, natte graslanden (meersen) ook broekbosjes, voormalige zandwinningsputten en terreinen die zijn opgespoten bij de verbreding van het Schipdonkkanaal rond 1980. Die opgespoten terreinen zijn nu geëvolueerd naar wilgenstruweel. De reservaatspercelen liggen verspreid in de langgerekte vallei. Er zijn meer dan 300 plantensoorten en 85 broedende vogelsoorten waargenomen.

 

De kronkelende Kale stroomt door de vallei (foto: Ludo Goossens)

 

 

Beheer

De reservaatpercelen worden beheerd door de beheerwerkgroep Oude Kale. Ongeveer 4 ha daarvan is eigendom van Natuurpunt, 17 ha is eigendom van de Administratie Waterwegen en Zeewezen en 1,8 ha is eigendom van de gemeente Nevele.

 

Op avontuur door de vallei, over de hekjes (foto: Lindsay De Decker)

 

Meer lezen?

Een stukje geschiedenis: De Kale, waterloop met een lang en kronkelig verhaal (poster verschenen in de reeks 'Meetjeslandschap vroeger en nu', 2016-2017)

 

Praktisch 

foto: Lindsay De DeckerBereikbaarheid

Een deel van de reservaatpercelen is goed te zien van op het jaagpad voor wandelaars en fietsers langs het Schipdonkkanaal in Landegem. In een groot deel van de vallei zijn wandel- en fietspaden. De wagen parkeer je best in het centrum van Merendree of aan de begraafplaats van Vinderhoute (vlakbij de Van Vlaenderensmolen).

 

De Van Vlaenderensmolen, één van de mogelijke startplaatsen voor je wandeling of fietstocht (foto: Lindsay De Decker)

 

Fietsen

 

Wandelen

  • Download de wandelfolder van Natuurpunt (kaartje met uitleg bij 3 routes: Molenmeerswandeling 3 km, Vinderhoutewandeling 4 km en Merendreewandeling 5,3 km); gratis verkrijgbaar op ons secretariaat in Eeklo, bij de gemeentedienst van Lovendegem en van Nevele
  • Wandeling 'Slodderspook' (7,5 / 9,5 km) verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
  • Het educatief reservaat in Landegem is uiterst geschikt voor kinderen van de lagere school


(foto: Ludo Goossens)

 

Steun de Vallei van de Oude Kale

Dankzij jouw steun kan dit natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je tot 40% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van 'projectnr. 6617 Oude Kale'.

 

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt De Ratel-Nevele en Natuurpunt Lovendegem organiseren jaarlijks heel wat beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator.

 

 

Contact

Natuurpunt De Ratel-Nevele
Alain Devreese
09 371 84 33
natuurpuntderatel@telenet.be

 

Natuurpunt Lovendegem
Eric De Clerck
09 372 89 28
natuurpunt.lovendegem@skynet.be

 

 

Op stap met een natuurgids 

Wil je dit gebied verkennen met een ervaren natuurgids? Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep. Een standaardboeking kost 40 euro.

 

Natuurgidsenwerking Meetjesland
Natuurpunt en Partners Meetjesland
stationsgebouw
K. Astridplein 1
9900 Eeklo
09 377 93 00
info@NPMeetjesland.be

 

Lees meer over onze natuurgidsenwerking

 

 

Lees meer over de ontwikkeling en het beheer van de Kalevallei

- Positieve signalen uit de Kalevallei (Toon Spanhove, artikel in Natuur en landschap Meetjesland, herfst 2016)

 

- Over het RUP Vinderhoutse Bossen en Vallei van de Oude Kale: (Slechte?) plannen voor de Vallei van de Oude Kale (Sam Provoost, artikel in Natuur en landschap Meetjesland, herfst 2016)

 

- De Vallei van de Oude Kale, een goed bewaard geheim in volle ontwikkeling (Toon Spanhove, artikel in Natuur en landschap Meetjesland, herfst 2014)

 

- De Oude Kalevallei: het stilste plekje van Oost-Vlaanderen (Laurens Vermeiren, student Artevelde Hogeschool Gent, 2012)

 

- Bekijk de reportage van AVS naar aanleiding van de opening van de nieuwe fiets- en wandelpaden in de Kalevallei op zondag 19 juni 2011 (AVS Kiosk, 22/06/2011)

 

- Landinrichting Oude Kale, krant van juni 2011

 

- Bezoek de website van de Vlaamse Landmaatschappij (klik op 'projecten')

 

 

Locatie: 
Javascript is required to view this map.