Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Dag van de Natuur in het Meetjesland

Met de schop in de hand... naar extra bos voor het Meetjesland!

Met amper 4,5% van haar oppervlakte als bos is het Meetjesland een bosarme regio. Bosuitbreiding staat al jaren hoog op de agenda van Natuurpunt. Dit weekend worden in enkele Meetjeslandse natuurgebieden nieuwe bossen aangeplant. Iedereen kan mee komen helpen aan de bossen van de toekomst. Breng indien mogelijk een schop of spade mee.

 

Tijdens de Dag van de Natuur op zaterdag 18 en zondag 19 november 2017 kan iedereen kennis maken met het werk achter de schermen van een natuurgebied van Natuurpunt en haar vrijwilligers. Plant een boom in Aalter, Zomergem, Maldegem of Merendree. Knotten, maaien en kappen kan in Assenede en Evergem. Natuurpunt zorgt voor een lekkere tas soep of een ander verwarmend drankje.

 

2 hectare nieuw bos voor het Ganzeveld (Aalter)

Het Ganzeveld is een natuurgebied van 44 hectare. Door de boskern groter te maken, wordt het leefgebied van de buizerd, de ree en de zwarte specht verbeterd. Vorige winter werd al eens twee hectare nieuw bos gerealiseerd naast de E40. Op die manier werd een nieuwe buffer gecreëerd tussen de E40, het natuurgebied en het naastliggende woongebied. Zaterdag worden eik, beuk, els en abeel aangeplant.

 

Zaterdag 18 november, 9u30-16u, Ganzeplas in Aalter (coördinaten: N 51.069620, E 3.471996)

 

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Koen Martens, 0476 76 05 16, natuurpuntaalter@skynet.be, www.natuurpuntaalter.be

 

Maïsakker wordt nieuw stukje Keigatbos (Zomergem)

Natuurpunt beplant zaterdag een voormalige maïsakker waar mosterdzaad op gestaan heeft. De akker ligt tussen een dennenbosje van Natuurpunt en een OCMW-bos, beide onderdeel van het grote Keigatboscomplex. Dit weekend ligt hier één hectare nieuw bos én een beplante zoom rond de aangrenzende weide. Een 1.000-tal bomen gaat hier de grond in samen met jouw hulp!

Ook een oude afrastering wordt weggenomen van rond het weiland en een vangkraal wordt ontmanteld. Dus ook voor wie houdt van het grovere werk, valt er iets te beleven.

 

Zaterdag 18 en zondag 19 november, 9-17u, Veldkruis (boerenparlement), Veldkruisstraat in Ursel (Knesselare) (N 51° 8'13.46" O 3°30'26.74")

Organisatie: Natuurpunt Zomergem, Nikolaj Vanvyve, vz@natuurpuntzomergem.be

 

foto: Natuurpunt Aalter

 

Plant een bosje in het Maldegemveld (Maldegem/Ursel)

Natuurpunt planten zaterdag een kleine bosstrook aan vlakbij het Jagershof. Er wordt gezorgd voor een heel brede bosrand, zodat de veiligheid voor de weggebruiker langs de Drongengoedweg niet in het gedrang komt. Iedereen is van harte welkom, ook als je maar een uurtje kan meehelpen.

 

Zaterdag 18 november, 9-13u, loods Natuurpunt, Urselweg 81 B in Maldegem-Kleit (GPS: N 51.155117, O 3.47198) (gelieve de pijlen te volgen bij laattijdige aankomst)

 

Organisatie: Natuurpunt Maldegem-Knesselare, kurt.dekesel@telenet.be, 0474 48 30 22

foto: Frank Maes - Natuurpunt

 

Bomen planten aan het Vaardeken (Merendree)

Het Vaardeken is onderdeel van de Vallei van de Oude Kale. Het Vaardeken maakte deel uit van een voorloper van het huidige Schipdonkkanaal. In tegenstelling tot andere delen van de Vallei van de Oude Kale (waar het open landschap domineert) streeft Natuurpunt hier naar een half gesloten landschap, waar bosjes en weilanden elkaar afwisselen. In het gebied liggen jagersbosjes en populierenaanplanten. Natuurpunt kocht hier de voorbije jaren zelf enkele percelen, met als doel om er ecologisch waardevollere bosjes aan te leggen. Vorig jaar werd een houtkant met doornstruiken aangeplant, dit jaar wordt de rest van het perceel aangepakt.

Een spade, hark of schop zijn handig. De plantgaten worden op voorhand geboord, planten kan dus voor iedereen. Ook kinderen zijn welkom!

 

Zaterdag 18 november, 13u30-16u30, monding van het Vaardeken in Merendree (N 51.093555, O 3.551992) - parkeren doe je best ter hoogte van de Brugse Vaart net voorbij Schipdonkbrug (dit is de brug over het Schipdonkkanaal, gelegen in de Durmenstraat net ten zuiden van de kruising van de kanalen). Van daaruit is het 400 meter te voet langs de trekweg tot aan het Vaardeken.

 

Organisatie: Natuurpunt De Ratel-Nevele en Natuurpunt Lovendegem, Marc Waelbroeck, natuurpuntderatel@telenet.be, 0479 49 60 84

 

 

Knotten aan de Grote Geul (Assenede)

Jaarlijks krijgen de oude, knoestige knotwilgen langs de oevers van deze kreek een onderhouds- en knotbeurt. Het werkmateriaal en de appeltaart worden door de organisatie voorzien, helpende handen leveren jullie. ’s Avonds wordt de houtopbrengst onder geïnteresseerde werkers verdeeld.

 

Zaterdag 18 november, 9u30, afrit tegenover Hollekenstraat 18 in Assenede

 

Organisatie: Natuurpunt Meetjeslandse Kreken, Bart Vandevoorde, Meetjeslandsekreken@NPMeetjesland.be, 0472 47 26 63

 

 

Onderhoud van de Kiekebossen (Evergem)

Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, bestaat dit gebied uit natte weiland en sloten, een poel en houtkanten. Natuurpunt beheert enkele percelen in dit 25 hectare grote gebied. In de Kiekebossen wordt gemaaid om gronden interessanter te maken voor orchideeën, worden wilgen geknot om de steenuil broedholtes te geven en worden houtkanten en bossen verjongd voor vlinders. Zondag wordt het wandelpad gemaaid en vrijgemaakt. Laarzen, handschoenen en snoeimateriaal komen van pas.

 

Zondag 19 november, 13u30-16u30, viaduct aan lichten R4/Langerbrugsestraat (kant Kerkbrugge-Langerbrugge) in Evergem

 

Organisatie: Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem kern Kiekebossen, admin@VanHerck.com, 09 344 54 66

 

foto: Emilie De Vlaeminck