Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Gemeente- en provincieraadsverkiezingen 2012: welke ambities hebben de Meetjeslandse partijen rond natuur en milieu?

Op 14 oktober 2012 trokken we met z'n allen naar de stembus. De Meetjeslandse natuur- en milieuverenigingen, die in de streek meer dan 3.000 gezinnen vertegenwoordigen, vonden het belangrijk dat hun actiepunten voldoende aandacht kregen gedurende de volgende legislatuur. Daarom werkten we voor het Meetjesland één gemeenschappelijk memorandum uit.

We hopen dat alle partijen daarin inspiratie vonden voor een duurzamer Meetjesland. We vroegen alle opkomende partijen dan ook naar hun programmapunten rond milieu en natuur. In ons septembertijdschrift gaven we daar een overzicht van, zodat jij wist voor welke partij je in oktober je stem uitbracht (en welk programma daar achter zit).

 

Ons werk

Download ons memorandum (pdf, 1 Mb) of lees de samenvatting

 

Het werk van de Meetjeslandse partijen

Bekijk de antwoorden van de Meetjeslandse partijen:

 

Wat kan jij doen?

Laat je plaatselijke politiekers weten dat je meer natuur wil, zoals 1 m² nieuwe natuur per inwoner. Doe mee aan onze 1 m²-actie!

 

Rapport van Natuurpunt:

Meetjeslands voorbeeld zorgt voor 2 m²

Natuurpunt werkte een studie uit naar aanleiding van de lokale verkiezingen.

Hoe goed scoort het natuurbeleid van de Vlaamse gemeenten? Er is een groep van koplopers die een aanzienlijke voorsprong heeft op de rest van een uitgesmeerd peloton. Eén op de vijf gemeenten zet zich actief in om natuur te beschermen. Eén op de zes doet zo goed als niets. De rest zweeft daar tussen. Uit de analyse blijkt de doorslaggevende rol van de provincies in het natuurbeleid. In gemeenten uit Limburg en Vlaams-Brabant is het gemeentelijk soortbeschermingsbeleid opvallend beter uitgewerkt.

Assenede wordt aangehaald als voorbeeld wat betreft de werking rond de oppervlakte natuur:

"Assenede: bescherming waardevolle kreken

Ook het landelijke Assenende in Oost-Vlaanderen trekt elk jaar een flink budget uit om Natuurpunt te helpen bij de aankoop van nieuwe natuur. In de afgelopen legislatuur kon Natuurpunt op die manier 14 ha krekengebied aankopen – met grote meerwaarde voor landschap en waterhuishouding. Daarmee gaf Assenede elk van haar inwoners een kleine 2 m² nieuwe natuur per jaar. Zelfs in een streek met relatief weinig kansen voor natuur kan een gemeente echt het verschil maken."

Hopelijk benen de andere Meetjeslandse gemeenten bij na 14 oktober... Wij zijn in elk geval bereid om hen daarbij te helpen!