Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Strek de benen!

In ons driemaandelijks tijdschrift 'Natuur en landschap Meetjesland' belichten we telkens een stukje natuur in de streek. Dat doen we aan de hand van een uitneembare katern met de beschrijving van een fiets- of wandelroute én een kaartje. Dat kan een bestaande (bewegwijzerde) route zijn, een route op basis van een fiets- of wandelnetwerk (met knooppunten) of een niet bewegwijzerd parcours.

Hieronder kan je de verschillende routes die in ons tijdschrift verschenen gratis downloaden. De routes kan je via RouteYou downloaden voor je gps-toestel.

Ontvang jij ons tijdschrift al?


 

Eindeloos genieten van het kanaal Gent-Brugge naar het Drongengoedbos

36 / 40 km fietsen, knooppunten Fietsnetwerk Meetjesland

Tijdens deze fietstocht kan je genieten van de rijke afwisseling aan landschappen. Je fietst van het Patersveld in Aalter met zijn waardevolle kanaalberm via het mooie Koningsbos naar het Drongengoedbos. Nadien gaat het door de heide en het open bos van het Maldegemveld naar de bloemrijke kanaalberm in Bellem.

verschijning: zomer 2018

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route: korte route / lange route

foto: Jan Pauwels


 

Flirten met de grens aan de Geuzeput: op stap door de Sentse polders

8 / 14 km stappen, knooppunten Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

Vandaag is het krekengebied nog steeds landbouwgebied. Tussen de landbouwpercelen liggen nog heel wat waardevolle stukjes natuur. Zo bijvoorbeeld de Geuzeput, die pal op de grens met Nederland ligt, in een weinig bekende uithoek van onze polders. Daar gaan we dit keer op stap. ‘Sente’ is trouwens de plaatselijke naam voor Sint-Laureins.

verschijning: lente 2018

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route

foto: Ludo Goossens (grutto)


 

Fietsen met de energie van wind en zon

42 km fietsen, knooppunten Fietsnetwerk Meetjesland

De omgeving van het waterspaarbekken in Kluizen en het Kluizendok hebben alles te maken met milieu en energie. Op deze fietsroute kom je er iets meer over te weten.

verschijning: winter 2017

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route

foto: Isabella Fiers

 

Wandel op de zandrug door de Lembeekse Bossen

13 km stappen, knooppunten Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen

De Lembeekse Bossen liggen op een stuifzandrug. Op sommige paden stap je door mul zand en waan je je op een strand. Bij de recreatieve fietser is het gebied dan ook geen favoriet, maar des te meer bij wandelaars, mountainbikers en ruiters.

verschijning: herfst 2017

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route

foto: Ludo Goossens


Landschapswandeling in Burkel en door het Torrebos (Maldegem)

13 km stappen, deels bewegwijzerd (bewegwijzering Natuurpunt)

Tijdens deze wandeling maak je kennis met enkele verspreide bosjes in de buurt van het Drongengoedbos en het Maldegemveld. Ze liggen in en rond Kleit, een deel van Maldegem met een rijk verleden. De naam alleen al geeft blijk van dit unieke landschap: ‘Kleit’ verwijst naar de dikke kleilaag die in deze buurt dicht onder de oppervlakte aanwezig is en onder andere in het Torrebos dagzoomt. De wandeling start overigens op ‘de hoogte’, een getuigenheuvel die precies omwille van die klei de tand des tijds heeft doorstaan.

verschijning: lente 2017

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route

foto: Ludo Goossens


Wandelen door een veldgebied: omgeving Ganzeveld, Kraenepoel en Markettebossen (Aalter)

8 / 9 / 10 km stappen, deels bewegwijzerd (bewegwijzering Natuurpunt)

Je wandelt langs en op typische relicten van het Bulskampveldgebied. Het woord ‘veld’ geeft aan dat het landschap hier ooit open was, met vooral heide en struikgewas. Ontdek het gevarieerde landschap van natuurgebied het Ganzeveld, de Kraenepoel en de omliggende bossen en open velden.

verschijning: winter 2016

printversie (A3) - lees/printversie (A4)
download gps-route

foto: Filip Santens

 

Kronkelfietstocht door de Kalevallei (Merendree en Vinderhoute)

30 / 43 km fietsen, knooppunten Fietsnetwerk Meetjesland

De Vallei van de Oude Kale - en dan vooral het deel tussen Merendree en Vinderhoute - is een zeldzaam voorbeeld van een eeuwenoude, kronkelende waterloop doorheen een schitterend landschap. Stap op je fiets en geniet ervan, maar neem ook even de tijd om een stukje te voet te doen of een rustpauze in te lassen en kennis te maken met dit bijzonder landschap van meersen, knotwilgenrijen, sloten en mooie bosjes.

verschijning: herfst 2016

printversie (A3) - lees/printversie (A4)

foto: Ludo Goossens


Wandelen in de buurt van de herstelde Molenkreek (Sint-Jan-in-Eremo)

12 km stappen, knooppunten Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

Het Meetjeslands Krekengebied van Sint-Laureins is een uitgestrekte regio die nog sterk de sporen van het verleden draagt. Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen mariene en vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.

verschijning: zomer 2016

printversie (A3) - lees/printversie (A4)

foto: Ludo Goossens

 

Wandelen op de natte rand van het Drongengoedbos (Ursel)

8 / 9 / 11 km stappen, knooppunten Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen en bewegwijzering Natuurpunt

Stap langs meersen, over de cuesta en doorheen het Drongengoedbos. Deze wandeling biedt je een rijke afwisseling aan landschappen tussen het Drongengoed en het Kanaal Gent-Brugge. Ze start aan het Kattenbos, één van de jongste telgen onder de vele Natuurpunt-gebieden die onze regio rijk is.

verschijning: lente 2016

lees/printversie (A3) - lees/printversie (A4)

foto: Johan Van Opstaele